divendres, 25 de maig del 2012

EL CODI D'HAMMURABI. UN EXEMPLE DE LLEI CONVENCIONAL


Ley 51: Si no tiene dinero para restituir, dará al negociante sésamo, según la tasa del rey, por el valor del dinero recibido del negociante, con sus intereses.
Ley 52: Si el cultivador no ha hecho venir el trigo o sésamo en su campo, no anula por ello sus obligaciones provenientes del préstamo.
Ley 53: Si uno, negligente en reforzar su dique, no ha fortificado el dique y se produce una brecha en él, y la zona se ha inundado de agua, ese restituirá el trigo que ha destruido.
Ley 54: Si no puede restituir el trigo, se venderán su persona y su patrimonio por dinero y las personas de la zona a las que el agua llevó el trigo, se lo repartirán.
Ley 55: Si uno abrió zanja para regar, y luego ha sido negligente, si el campo limítrofe se inundó de agua y se llevó el trigo del vecino, le restituirá tanto trigo como poseía el vecino.
Ley 56: Si uno abrió una vía de agua y si la plantación del campo vecino resultó inundada, reintegrará al vecino 10 GUR de trigo por 10 GAN de superficie.
Ley 57: Si un pastor no se puso de acuerdo con el propietario de un campo para apacentar allí sus carneros y sin saberlo el propietario ha hecho pacer su ganado, el propietario cosechará sus campos y el pastor que sin saberlo el propietario ha hecho pacer en el campo sus carneros dará al dueño del campo 20 GUR de trigo por cada 10 GAN de superficie.
Ley 58: Si después que los carneros han salido de los campos y las majadas han sido encerradas a las puertas de la ciudad, un pastor ha conducido sus carneros sobre un campo y ha hecho pacer sus carneros, el pastor conservará el campo que han pastoreado y al tiempo de la cosecha, dará al propietario 60 GUR de trigo por 10 GAN.
Ley 59: Si uno ha talado un árbol de un huerto sin saberlo el dueño, pagará media mina de plata.
Ley 60: Si uno dio a un hortelano un campo para convertirlo en huerto, y el hortelano planta el huerto y lo cuida durante cuatro años, el quinto año el propietario del huerto y el hortelano partirán en partes iguales; el dueño elegirá la parte que tomará.

dilluns, 21 de maig del 2012

LA LLEI DE DÈU.ELS DEUS MANAMENTS


LOS 10 MANDAMIENTOS DE LA LEY DE DIOS

El primero, amarás a Dios sobre todas las cosas.
El segundo, no tómarás el nombre de Dios en vano.
El tercero, santificarás las fiestas.
El cuarto, honrarás a tu padre y a tu madre.
El quinto, no matarás.
El sexto, no cometerás actos impuros.
El séptimo, no hurtarás.
El octavo, no dirás falso testimonio ni mentirás.
El noveno, no consentirás pensamientos ni deseos impuros.
El décimo, no codiciarás los bienes ajenos.
Estos diez mandamientos se resumen en dos:
Amarás a Dios sobre todas las cosas y al prójimo como a ti mismo.



ELDIA DEL BÉ. ABRAHAM, ISAAC I YAHVÉ
Abraham Sara eren molt ancians quan va néixer el seu fill Isaac. Uns anys després, Déu va voler provar la fe d'Abraham, i li digué: “Agafa a Isaac, el teu únic fill, a qui tant estimes, dirigeix-te amb ell cap a la regió de Morià, i ofereix-me'l allà a l'holocaust”. L'endemà, molt aviat prengué llenya pel sacrifici, i agafant amb ell a dos dels seus criats i al seu fill Isaac, es va dirigir al lloc que Déu li havia dit. Al tercer dia de camí, en mirar, va veure el lloc a la llunyania. Llavors digué als dos criats: ”Espereu-me aquí amb l'ase. Isaac i jo anirem a la muntanya, i un cop haguem resat, tornarem”.
Abraham va carregar la llenya per l'holocaust a les esquenes del seu fill Isaac, prengué el receptacle de les brases i el ganivet, i marxaren tots dos. Després d'una estona li digué: “Pare, portem foc i llenya pel sacrifici, però, on està el xai que anem a oferir?” Abraham li respongué: ”Fill meu, Déu mateix s'ocuparà del xai pel sacrifici”. I continuaren el camí.
Quan van arribar al lloc assenyalat per Déu, Abraham va construir amb pedres un altar, i va col·locar al seu fill a sobre. Estirant la mà, va agafar el ganivet per realitzar el sacrifici, però en aquell moment un àngel del cel li cridà: “Abraham! No facis mal al teu fill, ni posis la teva mà sobre ell! Ara sé realment que tems a Déu”. I en mirar Abraham al seu voltant, veié un cabrit enredat per les banyes a un esbarzer. L'agafà i el sacrificà en lloc del seu fill. Aleshores Abraham va tornar amb el seu fill a on estaven els criats i tos junts tornaren a casa.
Déu havia beneit a Abraham en tot i ja era molt i molt ancià. Llavors cridà a Elièzer, criat major de la seva casa, i li digué: “El meu fill Isaac no ha de casar-se amb cap dona del poble pagà deCanaan. Dirigeix-te al país dels meus pares i troba-li una muller”.
Elièzer va anar a Haran per aconseguir una muller d'entre tots els familiars que s'havien quedat allà. Molt a prop del lloc on vivien els parents d' Abraham, es va parar a beure aigua d'un pou. Estant allà, aparegué Rebeca que anava a buscar aigua i la va ajudar a donar de beure als camells. En preguntar-li el nom del seu pare, va descobrir que era filla de Betuel. Ell sabia que Betuel era fill deNahor, el germà d' Abraham.
El servent d'Abraham li preguntà si podia allotjar-se a casa seva. Un cop allí, explicà a Betuel i a Laban, el germà de Rebeca, el motiu del seu viatge. Li digueren que Rebeca podia anar amb ell i casar-se amb Isaac. L'endemà al matí començaren el llarg viatge de tornada a Canaan. Isaac Rebeca es van unir en un estret i profund amor, però no van tenir fills durant molt de temps. Varen pregar a Déu, i als vint anys de casats, van ser beneits amb dos fills bessons: Esaú Jacob.

EPICTET I EL VIVERE SECUNDUM NATURAM


LA FELICIDAD: TRANQUILIDAD DEL ALMA
Para el estoico, el bien supremo en la vida es la felicidad, y ésta consiste en la tranquilidad del alma: la “ataraxia”. Pero esta tranquilidad no es una actitud de pasividad estéril e insensible, sino, más bien, es un estado en el que el sabio estoico ha superado las circunstancias que vienen del mundo exterior, y controlado las excitaciones provocadas por los sentidos en su relación con ese mundo exterior. El sabio es dueño de sí, imperturbable; no se deja arrebatar por nada. Para ello sólo hay un camino: el poder de la razón, y así como el Universo tiene una inteligencia que pone orden en la naturaleza, también el hombre que quiere alcanzar la sabiduría tiene que conseguir el orden en su vida por medio de su razón, pues ésta es una parte de la Razón Universal. Así se comprende mejor la insistencia de estos filósofos cuando recomendaban vivir de acuerdo con la Naturaleza: “vivere secundum naturam”.
De esta doctrina se desprende un aparente determinismo y una cierta resignación. El sabio acepta a la naturaleza tal como es, se amolda enteramente al destino: “parere Deo libertas est”, obedecer a Dios es libertad. Pero entonces, podríamos preguntarnos: ¿Dónde queda la libertad humana? Si estamos incluidos en un plan general del Destino, ¿qué sentido tiene nuestro libre albedrío, nuestra capacidad para crear y mejorar nuestra vida? Los estoicos resolvían esta cuestión considerando que la contingencia humana estaba incluida en este Plan General, convirtiéndose entonces en providencia. O sea, nosotros podemos elegir el camino ante los dilemas de la vida; si lo hacemos siguiendo los dictados de nuestra razón, nos ajustaremos a la naturaleza y seremos felices; si por el contrario elegimos el camino equivocado, la vida nos acabará “pasando factura”, con la carga de sufrimiento que ello conlleva. Este planteamiento se puede ilustrar con un ejemplo sencillo: si en una tarde lluviosa tenemos que salir a la calle obligatoriamente, es una estupidez que nos enfademos con la lluvia. Lo lógico, es que seamos inteligentes y obedezcamos a nuestra razón cogiendo un paraguas para no mojarnos. Nosotros no podemos evitar la lluvia, pero somos libres de elegir el modo de hacer frente a la lluvia o a cualquier circunstancia de la vida.

dilluns, 14 de maig del 2012

COM SERÀ L’ENUNCIAT DE LA PRIMERA PREGUNTA DE L’EXAMEN FINAL DE 2N DE BATXILLERAT.


COM SERÀ L’ENUNCIAT DE LA PRIMERA PREGUNTA DE L’EXAMEN FINAL DE 2N DE BATXILLERAT.


Comentau el text següent, incloent en el comentari aquests elements: a) Context
històric, social i cultural; (correspon a la primera pregunta dels nostres exàmens) b) Identificació del tema concret i de la tesi sostinguda en el
text; (heu d’identificar el tema del text i explicar-lo, tant a partir del que diu el text, com a partir de la lectura, el que sabeu del tema c) Explicació ordenada, clara i precisa de les idees fonamentals contingudes al text i de la relació entre aquestes (3 punts). (heu d’usar tant el que diu el text entre cometes com el que sabeu del tema; la pregunta és una excusa per demostrar que dominau el tema i que coneixeu la filosofia de l’autor) El comentari també ha d’incloure una valoració
crítica, emprant els coneixements de la matèria que s’han adquirit al llarg del curs, a
favor o en contra del que diu l’autor del text. (2 punts) (És el text argumentatiu i teniu una certa llibertat per plantejar la tesi que volgueu, però ha de tenir a veure amb el que defensa l’autor; podeu usar idees pròpies i parir d’altres autors).