dilluns, 3 d’octubre de 2011

Galileu Galilei (1564-1642) i sir Isaac Newton (1643-1727) són dos dels principals impulsors del mètode hipotètic-deductiu. Funciona amb els següents pasos:
  1. Hi ha uns fets que volem explicar.
  2. Formulem una hipòtesi explicativa.
  3. La hipotesi concorda amb els fets / la hipòtesi no concorda amb els fets
  4. Els fets queden explicat / hem de cercar una altra hipòtesi explicativa.
L'any 2009 el vaticà va voler honorar la figura de Galileu amb una exposició titulada Astrum 2009. Astronomia i instruments. El patrimoni històric de Galileu 400 anys després de Galileu. Les observacions que Galileu va realitzar el 1609 i que apareixen a la seva obra Sidereus Nunticus el van portar a defensar el model heliocèntric postulat per Nicolau Copèrnic (1473-1543) cosa que li va valdre una condemna a cadena perpètua l'any 1633, prèvia abjuració dels plantejaments copernicans.
Aquí teniu un petit vídeo sobre l'exposició de l'astronomia italianaLa importància de sir Isaac Newton estriba en haver formulat la física clàssica. Així, conceptes com moviment rectilini uniforme, moviment rectilini uniformement accelerat o Llei de la gravetat els va deduir Newton, a partir de l'observació de fenòmens de la naturalesa. De fet, Stukeley, en la seva biografia de Newton ens descriu el fet que va provocar que Newton deduís la llei de la gravetat. Es va demanar com era que la poma queia sempre a la mateixa velocitat i en línia recta des de l'arbre. La Llei de la gravetat, va ser la resposta. Aquest link ens premet visionar el manuscrit d'Stukeley www.royalsociety.org/turning-the-pages


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada